احترام به همسر یک اصل مشترک در تمامی روابط موفق، پایدار و سرشار از عشق است. رابطهای که از این اصل حیاتی محروم باشد، دیر یا زود به ویرانهای تبدیل خواهد شد که آباد کردنش اگر هم ممکن باشد، زمان خیلی زیادی میبرد. برای اینکه حرمت زندگی مشترکتان حفظ شود، قبل از هر چیزی باید بتوانید خودتان و همسرتان را در قالب یک تیم تصور کنید و حقوق یکدیگر را بشناسید. اما پرسش این است که زن و شوهر چگونه میتوانند با یکدیگر مثل یک همتیمی رفتار کنند و حقوق همدیگر را بشناسند؟
خانواده به منزلهی یک تیم
خودتان و همسرتان را در قالب یک تیم تصور کنید
اگر میخواهید به همسرتان احترام بگذارید، قبل از هر چیزی باید یاد بگیرید خودتان و همسرتان را در قالب یک تیم تصور کنید . باید در تصمیمات مشترکتان درست مثل یک تیم واقعی فکر کنید و حتی در تصمیماتی که به صورت انفرادی اتخاذ میکنید، همیشه باید همسرتان را هم در نظر داشته باشید. به جای اینکه خواستههایتان را در تضادِ با خواستههای همسرتان قرار دهید، باید سعی کنید به سوی اهداف مشترکی حرکت کنید که به نفع هر دو نفرتان باشند.
برای اینکه به یک تیم قوی تبدیل شوید، لازم نیست که دو نفرتان دقیقا شبیه هم فکر کنید، اما نکتهی کلیدی این است که باید بتوانید حتی در مواقعی که اختلاف نظر دارید، نسبت به یکدیگر مهربانانه و محترمانه برخورد کنید. وقتی تصمیمی میگیرید که پای هر دو نفرتان در میان است، تا حد امکان موقع صحبت کردن منم منم نکنید و در عوض، جملاتتان را با کلمهی «ما» آغاز کنید. خلاصه اینکه اگر خودتان و همسرتان را در یک جبههی واحد ببینید، آنوقت میتوانید احترامی را که شایستهی همسرتان است، خالصانه نثارش کنید.
اگر با همسرتان اختلاف نظر دارید، دلایلتان را محترمانه به بحث بگذارید
بعید است بتوانید با همسرتان در تمامی مسائل اتفاق نظر داشته باشید که البته اِشکالی هم ندارد. اما وقتی به اختلاف نظر برمیخورید، باید سعی کنید موضعتان را محترمانه به همسرتان توضیح دهید. اگر به همسرتان بگویید: «این کاری که میخوای بکنی واقعا احمقانهست.» یا «اصلا باورم نمیشه که میخوای دست به همچین کار احمقانهای بزنی.»، احتمالا همسرتان از شدت عصبانیت حالت تدافعی به خودش خواهد گرفت، طوری که دیگر نمیتوانید گفتوگوی سازندهای داشته باشید. در عوض به همسرتان بگویید: «میفهمم که چرا داری به این قضیه این شکلی نگاه میکنی.» یا «فکر نمیکنم کاری که میخوای بکنی، تصمیم خیلی مناسبی باشه، حداقل الآن.» و همزمان به لحن و طرز صحبت کردنتان نیز دقت کنید. یادتان باشد اگر خشونتآمیز برخورد کنید، همسرتان ترغیب میشود افکارش را پنهان کند و به راحتی تن به سازش ندهد.
با تفاوتهایی که با یکدیگر دارید کنار بیایید و به این تفاوتها احترام بگذارید
هرچه بیشتر از آغاز زندگی مشترکتان بگذرد، متوجه خواهید شد که در برخی زمینهها اصلاً هیچ شباهتی به همسرتان ندارید. ممکن است همسرتان وسواسی و خجالتی باشد، در حالی که خودتان شلخته و اجتماعی هستید. شاید بتوانید خودتان را اندکی تغییر دهید و با ویژگیهای همسرتان سازگارتر شوید، اما مطمئن باشید که هرگز نمیتوانید کاملاً تغییر کنید. پس یاد بگیرید تفاوتهای یکدیگر را بپذیرید و به این تفاوتها احترام بگذارید تا خدشهای به روابطتان وارد نشود. مثلاً اگر خودتان شلخته هستید و همسرتان وسواسی است، سعی کنید تا جایی که از دستتان برمیآید در مرتب نگه داشتن منزل کوشا باشید. حتی اگر مطمئن هستید که نمیتوانید در حد استاندارد همسرتان با نظم و ترتیب باشید، حداقل ریختوپاش اضافی هم نکنید.
از محبتهای همسرتان قدردانی کنید
از همراهی و حمایت همسرتان قدردانی کنید و بگذارید بداند که سپاسگزارش هستید. به جای اینکه مدام نِق بزنید و دائما از مشکلاتی که در زندگی مشترکتان دارید شاکی باشید، نیمهی پر لیوان را هم ببینید. مثلاً اگر همیشه همسرتان با خوشرویی به استقبالتان میآید، غذایی را که دوست دارید برایتان میپزد و در هر شرایطی پای صحبتهایتان مینشیند، باید سعی کنید به طریقی نشانش دهید که متوجه همراهی و حمایتش هستید. مستقیما تشکر کنید یا اینکه یک یادداشت مهربانانه بنویسید. اینکه نسبت به رفتارهای محبتآمیز همسرتان بیاعتنا باشید، نشانهی بیاحترامی است و موجب میشود که همسرتان فکر کند محبتهایش را اصلا نمیبینید.
به خودتان احترام بگذارید
کسی که به خودش احترام نمیگذارد، با همسرش هم نمیتواند محترمانه برخورد کند. احترامِ به خود رمز پیروزی در روابط زن و شوهری و به طور کلی زندگی است. به بدن خود احترام بگذارید و از رفتارهای پرخطری که برایتان بیاحترامی به همراه خواهند آورد بپرهیزید. مثلاً دخانیات مصرف نکنید و با دیگران گلاویز نشوید. دوست صمیمی خودتان باشید، چرا که یک دوست صمیمی به خوبی درک میکند که چه رفتاری دوستش را رنجیدهخاطر خواهد کرد و احترامش را از بین خواهد برد. خلاصه اینکه سعی کنید بهترین ورژن خودتان باشید. در غیر این صورت نه تنها نمیتوانید به همسرتان احترام بگذارید، بلکه به راحتی طعمهی افرادی خواهید شد که برایتان هیچ احترامی قائل نیستند.
وقتی به اختلاف نظر برمیخورید، به جای مشاجره، مصالحه کنید
برای اینکه احترام همسرتان را حفظ کنید، باید یاد بگیرید در مواقعی که به اختلاف نظر برمیخورید به مصالحه برسید. اگر قصد دارید در مورد قضیهای یک تصمیم مشترک بگیرید، ابتدا باید صحبتهای همدیگر را به دقت بشنوید و از موضع یکدیگر کاملا باخبر شوید. فقط در این صورت است که میتوانید جوانب مثبت و منفی قضیه را به شکلی محترمانه به بحث بگذارید و در نهایت به نتیجهای برسید که خوشایند هر دو نفرتان باشد.
به جای اینکه حرفتان را به قیمت جریحهدار کردن احساسات همسرتان به کُرسی بنشانید، سعی کنید به مصالحه برسید تا طرف مقابلتان را هم خشنود کرده باشید. وقتی تصمیم مهمی میگیرید و واقعا نمیتوانید به بخشی از خواستههایتان بیاعتنا باشید، از همسرتان محترمانه تقاضا کنید اندکی کوتاه بیاید و خواستههایی را که دارید نادیده نگیرد. اما اگر دربارهی موضوعات نه چندان مهم تصمیم میگیرید، مثلا اینکه برای شام به کدام رستوران بروید، بهتر است با هم قرار بگذارید که نوبتی انتخاب کنید.
هم خودتان و هم همسرتان تمرین کنید که جوابگوی اشتباهاتتان باشید
هم خودتان و هم همسرتان باید یاد بگیرید که مسئولیت رفتارهایتان را بپذیرید و جوابگوی اشتباهاتتان باشید. اینکه در صورت به خطا رفتن فقط عذرخواهی کنید کافی نیست، بلکه باید کاملا آگاه باشید که کدام رفتارهایتان موجب رنجش همسرتان میشوند و در مقابل، همسرتان نیز باید بداند که از کدام رفتارهای ریز و درشتش رنجیدهخاطر میشوید. مثلا اگر یک شب دو ساعت دیرتر از همیشه به منزل آمدید و با اینکه میدانستید همسرتان برای شام منتظرتان است، یک زنگ هم نزده بودید، باید انتظارش را داشته باشید که همسرتان این رفتارتان را توهینآمیز تلقی کند. در اینگونه موارد چارهای ندارید جز اینکه جوابگوی رفتار توهینآمیزتان باشید.
تا زمانی که هر دو نفرتان نسبت به پیامدهای رفتارهایی که در پیش میگیرید آگاه باشید و درک کنید که چه رفتارهایی از سوی همسرتان توهینآمیز تلقی میشوند، میتوانید یک رابطهی سالم و پایدار داشته باشید. به عبارت دیگر، اگر بتوانید مسالمتآمیز دربارهی اشتباهاتتان صحبت کنید، یعنی رابطهتان در مسیر درستی قرار دارد.
لا تعليق