تعارض نوعی کشمکش و درگیری است. وقتی برای یکی از همسران، انجام کار، گفتن حرف و یا داشتن فکر و احساس در زمینهی مسألهای خاص، مهم و ارزشمند باشد و برای دیگری چنین نباشد، همسران دچار اختلاف سلیقه یا اختلاف نظر میشوند و این، «تعارض» در ارتباط و فرآیند تفاهم را نشان میدهد.
ناتوانی در تحمل نظر یا سلیقهی مخالف، میتواند پیامدی فراتر از مشاجرهی ساده و گذرا داشته باشد و مجموعهای از الگوهای رفتاری بین زن و شوهر ایجاد کند که نتیجهی آن خصومت و روابط آشفته باشد. تعارض همسران ممکن است زمینههای آشکار یا پنهان داشته باشد؛ که به مهمترین آنها اشاره میکنیم.
زمینه های آشکار تعارض همسران
زمینههای آشکار تعارض، در جر و بحثهای همسران به زبان می آید و شناسایی آن بهدلیل عینی بودن، چندان دشوار نیست؛ که به برخی از آنها اشاره می شود:
تغییر شخصیتی:
ممکن است یکی از زوجین پایداری شخصیت خود را از دست داده و نسبت به سالهای اول زندگی، واکنشهای بسیار متفاوت و دور از انتظار بروز دهد.
پیشآمد رویدادهای ناخوشایند:
پیشآمدهایی نظیر بیماری، سانحه، بیکاری، ورشکستگی و… ممکن است هر دو زوج را بلاتکلیف و سرگردان کرده و روابط را دچار تنش کند.
کاهش جاذبههای ظاهری:
با افزایش سن، اضافه وزن، بیماری و… ممکن است از جذابیتهای زوجین کاسته شود. در ازدواجی که کشش و جاذبهی بدنی هدف بوده است، با گذشت زمان میل زوجین به یکدیگر کاهش می یابد.
مثلثسازی با فرزندان:
وابستگی و محبت افراطی یکی از زوجین به فرزند ممکن است آنها را از توجه به طرف مقابل غافل کند و موجب اعتراض طرف مقابل شود. والدینی که در مورد تربیت فرزند، رویکرد دوگانهای دارند نیز تعارضات زیادی را تجربه میکنند.
تفاوتهای اعتقادی- مذهبی:
زوجهایی که تربیت مذهبی متفاوتی دارند و در خانوادههایی با سطح اعتقادیی متفاوت رشد یافتهاند، تعارضاتی در زمینههای شرکت در مراسم مذهبی، انجام امور خیریه، انجام وظایف مذهبی و … را تجربه میکنند.
تفاوت آداب و رسوم
رسوم و سنتها در خانوادهها و اقوام مختلف، متفاوت است. دوران عقد و سالهای اول زندگی زوجین، اوج تجربهی تعارض بهدلیل تفاوتهای فرهنگی است.
چگونگی تفریح و مسافرت:
محل تفریح، زمان سفر، همراهان سفر و تعریف متفاوت زوجین از تفریح و سرگرمی میتواند موضوع تعارض همسران باشد.
اختلاف نظر در مسایل اقتصادی:
مسایل اقتصادی و معیشتی عامل بسیار مهم تعارضات زناشویی است. عواملی نظیر: چگونگی صرف درآمد، چگونگی سرمایهگذاری، انتظاراتی که با صرف پول برآورده میشود و … از موارد اختلاف برانگیز در روابط همسران است.
تعارض نوعی کشمکش و درگیری است
زمینه های پنهان تعارض همسران
زمینههای تعارض همسران به مسایل مالی، فرهنگی، اعتقادی و امثال آن خلاصه نمیشود، بلکه برخی از آنها پنهان است و برای یافتن آنها باید تلاش بیشتری کرد. مهمترین زمینههای تعارض که بار انتزاعی بیشتری دارند، عبارت است از:
بی علاقگی به همسر
بعضی از همسران بدون دلبستگیهای عاطفی به همسر، بهدلایل شخصی یا اخلاقی، ماندن در زندگی زناشویی را به جدایی ترجیح میدهند. گاهی زندگی با فردی که علاقهای نسبت به وی وجود ندارد، آستانهی تحمل فرد را کاهش و زمینهی تعارضهای پی در پی را فراهم میکند.
تقسیم نامتوازن قدرت:
تقسیم عادلانهی قدرت و اختیار در زندگی زناشویی به توافق می انجامد؛ اما تلاش در اعمال قدرت و کنترل وسواسگونهی همسران، منجر به اختلاف آنها می شود.
بی توجهی به نیازهای اساسی:
عدم توجه به نیازهای اساسی همسر به ویژه نیاز به عشق، نیاز به مهم بودن، آزادی، تفریح و کسب آرامش در محضر خدا، موجب رنجش و ایجاد زمینهی تعارض میشود.
لا تعليق