تهران – خیابان پیروزی ، روبروی خیابان پنجم نیرو هوایی (روبروی مترو نیرو هوایی) ، مجتمع نسیم ، طبقه اول ، واحد 1

clinicbina@

تلفن تماس : ۷۷۴۶۸۴۱۸-۰۲۱

تشخیص دروغگویی در کودکان

تشخیص دروغگویی در کودکان

راهکارهایی مختلف برای تشخیص دروغگویی در کودکان وجود دارد؛ به چهره آنان نگاه کنید، کودکان هنگام گفتن واقعیت آرامش دارند در صورتی که بسیاری از بچه‌ها در هنگام دروغ گویی عصبی و ناراحت هستند. اصولا زمانی که کودک مطلبی را با آب و تاب بیان می‌کند، باید دانست که ممکن است صحبت او دروغ باشد چرا که اغلب کودکان برای گفتن واقعیت در بیشتر موارد گفتاری ساده و بدون اغراق دارند.

تشخیص دروغگویی در کودکان

واقعیت همیشه منطق دارد، اما دروغ برای پشتیبانی به دروغی بیشتر نیاز دارد، از این رو با تناقض بوجود آمده گفته‌های کودک بی‌مفهوم می‌شود. اولین گام برای مقابله با دروغگویی کودکان افزایش اطلاعات و آگاهی ما به عنوان پدر و مادر است.

هرگز نباید کودک را دروغگو خطاب کرد، القاب منفی باعث از دست رفتن اعتماد به نفس او شده و کودک را به سمت دروغگویی بیشتر ترغیب می‌کند. فراموش نکنید لازم نیست بگویید “این چندمین بار است که دروغ می‌گویی”، اگر می‌دانید دروغ گفته از او نخواهید اعتراف کند، چون این کار او را جری‌تر خواهد کرد.

چگونه بفهمیم کودکان دروغ می‌گویند؟

اگر درباره فرود آمدن یک بالگرد در خیابان حرف می‌زند، از او درباره چگونگی هدایت بالگرد بپرسید. در واقع به جای متهم کردن او به دروغگویی، به تصورات ذهنی او پر و بال بدهید. اگر کاری را که خواسته بودید انجام نداد، درباره آن سوال نکنید تا مجبور به دروغ گفتن نشود. کافی است تذکر بدهید که کارش را هنوز انجام نداده است. باید به کودک اجازه و فرصت داد که با صلاحدید خود با صداقت بگوید که دروغ گفته است. این کار بهتر از تکرار دروغ بعدی است. بگذارید کودک احساسات خود را هنگام انجام رفتار درست یا نادرست به زبان بیاورد. چرا که در این صورت شما بهتر می‌توانید ریشه دروغگویی او را شناسایی کنید.

واکنش شدید و تند والدین در مواجهه با دروغگویی کودک باعث می‌شود، کودک نقطه ضعف والدین را پیدا کند. حساسیت والدین نسبت به دروغ‌گویی، باعث می‌شود کودک از دروغ برای جلب توجه آن‌ها استفاده کند. در واقع در بعضی موارد این والدین هستند که کودکان را به دروغ گفتن تشویق می‌کنند. واکنش غیرمنطقی و تند نسبت به دروغگویی یا خیال پردازی کودک، ارائه ندادن الگو یا راهکار مناسب به کودک، پنهانکاری و ناآگاهی نسبت به تاثیر گفتار یا دروغ والدین در برابر کودک باعث می‌شود، کودک از آن به عنوان حربه‌ای برای توجیه رفتار‌های خود و رسیدن به اهدافش استفاده کند.

روش آموزش راستگویی به کودک

هنگامی که با فرزند خود، در مورد دروغ مشکوکی صحبت می کنید، از این نکته اطمینان حاصل کنید که بعد از صحبت شما، آنها درباره ی کار خود فکر می کنند. یک راه کار مؤثر برای تشخیص دروغگویی در کودکان ، این است که بگویید:« فکر می کنی من حرف ات را باور می کنم یا نمی کنم؟» اگر پاسخ فرزندتان این جمله باشد: «امّا من، حقیقت را می گویم.» بنابراین نباید او را متّهم کنید و به وی تهمت دروغگویی بزنید.

هرگز کودکان را با واژه ی دروغگو مخاطب قرار ندهید. زیرا این کار، مانند این است که نارنجکی را میان دسته ای از سربازان کلاه سبز (کماندو) می اندازیم. بچّه ها هم مانند این سربازان، با تمام قوا در برابر ما موضع می گیرند و مبارزه می کنند. در واقع، آنها به جای این که حقیقت را بگویند، به سادگی از خود دفاع می کنند.

اگر کودک دروغ گفت چه کنیم؟

حال اگر فکر می کنیم،کودکی دروغ می گوید،بهتر است به او بگوییم:«اگر حقیقت این است که تو می گویی،و من حرف تو را باور نمی کنم. پس این برای هر دوی ما ناراحت کننده است. امّا اگر دروغ است و من هم حرف ات را باور نمی کنم. پس ناراحتی و تأسف کودک دوچندان است. زیرا درمی یابد که اولاً دروغ گفته است و ثانیاً در کنار افرادی است که حرف اش را باور نمی کنند.

بسیاری از والدین از گفتن جمله ی: «حرف ات را باور نمی کنم.» به فرزندان خود وحشت دارند. آنها از این می ترسند که با گفتن این جمله، اعتماد و اطمینان متقابل شان از بین برود. امّا گفتن این جمله بسیار مفید و کارساز است. در برابر این جمله، بچه ها هیچ حرفی برای گفتن ندارند. آنها تنها می توانند از خود دفاع کنند. ما به هیچ وجه آنها را دروغگو خطاب نمی کنیم. تنها می گوییم که حرف شان را باور نداریم. این نحوه ی برخورد،آنها را به تفکّر وا می دارد.

پیام بگذارید

(0 دیدگاه)

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *