ملاک تشخیص چالشها و مشکلات خانوادگی
اگر پژوهشهای میدانی، تحولات خانواده در دهههای اخیر و ملاحظه جوامع غربی به عنوان نمونههایی که در جامعههای دیگر کم و بیش و با فاصلهی زمانی چند ساله یا چند دهه مشابهسازی میشوند، را ملاک تشخیص چالشها و مشکلات خانوادگی بدانیم، نگرانی از وضعیت خانواده به ویژه روابط زوجین، زائدالوصف خواهد بود.
با توجه به نظام تعلیم و تربیت رسمی و غیررسمی کشور، اگر بپذیریم که فرزندان امروز زوجهای فردا هستند میتوان حدس زد که در آینده میزان سازگاری و کارآمدی زوجین در روابط خانوادگی بیش از وضع موجود آسیب خواهد دید. کوچک شدن ابعاد خانواده و کم شدن تعداد فرزندان، نشاندهنده این است که در آینده زوجین خویشان کمتری دارند و میزان ارتباطات فامیلی و به تبع آن میزان حمایتها و هدایتها کاهش خواهد یافت.
کاهش احساس تعهد
رسانههای رسمی و غیررسمی نشان میدهند که الگوی سبک زندگی به سمت فردگرایی و شادکامی میرود و بنابراین احساس تعهد و وابستگیهای گروهی کاهش خواهد یافت. نظام کارشناسی، به ویژه در حوزه مشاوره و روانشناسی، این پیام را میدهد که آموزههای کارشناسان خانواده، بیش از گذشته در مسیر گسترش سازشپذیری بر اساس فرهنگ فردمحور و لذتجو قرار خواهد گرفت و آنان تصویری از زندگی خانوادگی مبتنی بر برابری نقشها، استقلال در عملکرد و دموکراسی در امور مشترک را ارائه خواهند نمود.
ملاک تشخیص چالشها و مشکلات خانوادگی
دستگاه قانونگذاری با تأثیرپذیری از جو حاکم و فشارهای بینالمللی سعی خواهد کرد اصلاحات قانونی و آئین دادرسی را در همین مسیر اعمال نماید. به نظر میرسد مسیر اصلاح قوانین در کشور، جادهای یک طرفه است که فضای احساسی و فشار روانی بخشی از جامعه اجازه بازگشت به مسیر مصالح عمومی را به قانونگذار نمیدهد. نهادهای مدیریتی و تصمیمگیری نیز به دلیل ضعف کارشناسی، کم و بیش در همین مسیر گام مینهند. چنانکه هماکنون نیز برخی طرحهای در دست بررسی که به نام حمایت از خانواده پیگیری میشود، ضد آن را نتیجه خواهد داد.
امکانات جامعه و خانواده
در نقطه مقابل، ظرفیتها و امکانات موجود در جامعه، میتواند امیدها را برای دستیابی به وضعیتی مطلوب همچنان پررنگ نگاه دارد. خانواده ایرانی گرچه از ضربههای پیدرپی تحولات گیج است و به تحلیل کاملاً روشن و تفصیلی از وضعیت موجود و آینده پیش رو نرسیده است؛ اما رفته رفته خود را بازمییابد. این نگرانیها زمینه مناسبی است تا با ارائه تحلیلهای جامع بتوان تصویری روشن از تحولات را به خانوادهها ارائه نمود و آنان را برای تغییر وضعیت بسیج کرد.
زنان و مردان ما کمتر از گذشته گرفتار برخی تعصبات و جزم اندیشیهای ناروا هستند و به برخی از نیازهای یکدیگر بیش از گذشته توجه میکنند و به حل مشکلات اهمیت میدهند. علاوه بر این، آنان زمینههای بیشتری برای مطالعه و دریافت علمی واقعیتها دارند. اگرچه فرهنگ احساسی در جامعه ایرانی، در جای خود مشکلاتی ایجاد میکند؛ اما میتوان خانوادهها را در همین بستر حساس نمود و دستگاههای تبلیغی را سازماندهی کرد.
اثرات دین بر خانواده
تأثیرپذیری خانواده ایرانی از فرهنگ دینی زمینهای فراهم میکند که به راحتی میتوان تعارض سبک زندگی مدرن را با آموزههای دینی تبیین و خانوادهها را هوشیار ساخت. از سوی دیگر تجربه ناموفق لیبرالیسم و فمینیسم که با ظهور و تقویت جریانات خانوادهگرا همراه بوده، نشانگر آنست که میتوان بخشی از این تجربهها را به کار گرفت، چنانکه ترجمه بخشی از این آثار به زبان فارسی و اظهارات تعدادی از کارشناسان و مدیران نشاندهنده آن است که جریان خانوادهگرا، که آثار خود را بیش از هر چیز در روابط زوجین نشان میدهد در حال شکلگیری بوده و به تدریج در حال انسجام است.
تشکیل کارگروه ملی خانواده و شرکت تعدادی از وزرا و نمایندگان نهادهای حوزوی و کارشناسی نیز میتواند امید به سازمان یافتن فعالیتهای خانواده محور را تقویت کند؛ چنانکه توجه مسئولان نظام آموزشی به عنصر جنسیت و تدوین کتب درسی نیز پیامی آشکار دارد.
پیام بگذارید
(0 دیدگاه)