پانیک به طور عمومی به وضعیتی اطلاق میشود که در آن فرد به صورت ناگهانی و بیدلیل، احساس یک ترس شدید و هوشیاری بالا میکند. اختلال پانیک یا احساس ترس شدید با افزایش ضربان قلب، تنفس سریع، عرق سرد، لرزش بدن، عروق پروانهای -دردهای قفسه سینه- و سایر علائم فیزیولوژیکی همراه است.
پانیک یا احساس ترس شدید
ممکن است فرد مبتلا به پانیک در طول مدت این اختلال ده ها علامت مختلف را تجربه کند و هر بار تعداد علائم از مجموع این ده ها حالت متفاوت باشد. لذا این علائم متفاوت ممکن است به شخص این حس را القا کند که به لحاظ تفاوت شکل حمله و علائم مشاهده شده این بار دچار حمله نشده یا دچار سکته یا بیماری دیگری شده است.
در حالیکه تمام این علایم فیزیکی و احساسی از پانیک سرچشمه می گیرند. نباید نگران بیماری دیگری در خود بود و این نگرانی سوال های مکرر از افراد دیگر جستجو در اینترنت می تواند به بدتر شدن فرد و احتمالا در نهایت به وسواس فکری منجر شود. پانیک معمولاً به صورت حملات کوتاه مدت رخ میدهد. اگر چه شاخصه اصلی پانیک کوتاه بودن زمان حمله است و آنرا از این لحاظ با حمله اضطرابی متمایز می کند. ولی می تواند گاهی ساعت ها به طول بیانجامد. در طی این حملات فرد ممکن است با خودش مبارزه کند و سعی کند از محیط مزاحم فرار کند.
علل پانیک یا احساس ترس شدید
علت پانیک ممکن است متنوع باشد و شامل:
- عوامل ژنتیکی.
- مشکلات روانشناختی.
- استفاده از مواد مخدر.
- سوابق ترسناک و تجربههای ناگوار در گذشته.
- استرس مزمن
افرادی که دچار انتظار حملات پانیک تکراری هستند. در معرض خطر بیشتری برای تجربه حملات پانیک قرار دارند. لذا اکیدا بحث شناخت، کنترل و مدیریت حملات پانیک به شدت توصیه می گردد.
علائم پانیک
علائم حملات پانیک ممکن است شامل
- تپش قلب
- تنگی نفس
- تعریق
- لرزش
- دردهای قفسه سینه
- سرگیجه
- احساس عدم واقعیت
- تاری دید
- اضطراب شدید
- ترس از مرگ
- فقدان کنترل
- و ده ها علامت فیزیکی مختلف در نقاط مختلف بدن باشد مثل درد در ناحیه سر، درد در گیجگاه، در پشت سر و گردن، احساس کشیده شدن رگ های سر و پوست سر، حس درد در مغز هنگام تکان دادن سر، احساس برق گرفتگی و جرقه زدن در مغز، دوبینی و تاری دید، احساس صدای وز وز در گوش و در مغز، احساس سفت شدن فک و دهان، درد در ناحیه قفسه سینه و سمت چپ سینه که با قلب درد اشتباه گرفته می شود، احساس درد در ناحیه پهلوها، درد در کمر، ضعف و سستی پاها سفت شدن و درد عضلات ران و پشت ساق و ده ها علائم دیگر
عوامل مختلفی میتوانند خطر ابتلا به حملات پانیک را افزایش دهند از جمله
- تاریخچه خانوادگی از بیماری پانیک
- سابقه آسیب روانی
- استرس مزمن
- مصرف مواد مخدر و الکل
- بیماری های جسمی، مثلاً بیماری قلبی، و کاهش سطح سرمی گلوبولین GABA و سروتونین در مغز
تشخیص و درمان
تشخیص حملات پانیک بر اساس تاریخچه علامتها، ارزیابی جسمی و روانشناختی و انجام آزمایشهای تکمیلی مانند: آزمون های تصویربرداری مغز میتواند انجام شود. درمان شامل مداخلات روانشناختی مثل رفتار درمانی و تحلیل رویه، مشاوره و پشتیبانی روانشناختی، داروها مانند ضد اضطراب و ضد افسردگی، تغییر سبک زندگی شامل ورزش منظم، تغذیه سالم و کاهش مصرف مواد مخدر و الکل است.
خودیاری
در هنگام وقوع حمله پانیک، عدم دستپاچگی و کاهش تنش میتواند مفید باشد. روشهای تنفس عمیق، تمرکز بر تنفس، تکنیکهای آرامش و تمرینات مثل یوگا و مدیتیشن قبل و بعد از حملات میتواند به کنترل حملات پانیک کمک کند.
لا تعليق