تهران – خیابان پیروزی ، روبروی خیابان پنجم نیرو هوایی (روبروی مترو نیرو هوایی) ، مجتمع نسیم ، طبقه اول ، واحد 1

clinicbina@

تلفن تماس : ۷۷۴۶۸۴۱۸-۰۲۱

طرحواره اطاعت

طرحواره اطاعت

این بیماران گرفتار در طرحواره اطاعت به دیگران اجازه میدهند .بر آنها سلطه پیدا کنند . آنها تسلیم کنترل دیگران میشوند . چون احساس میکنند. در غیر این صورت از طریق تنبیه یا رها شدن تحت فشار قرار میگیرند . 

اشکال طرحواره اطاعت.

  1. اطاعت از نیازها . بیماران تمایلات و آرزوهای خود را واپس زنی میکنند . در عوض از توقعات دیگران پیروی میکنند .
  2. اطاعت از هیجانها .بیماران به دلیل ترس از انتقام گیری دیگران ، احساسات خود را واپس زنی میکنند .

بیماران مبتلا به طرح واره اطاعت ، ادراکشان این است .که نیازها و احساساتشان برای دیگران مهم نیست . این طرحواره تقریبا همیشه منجر به خشم میشود . به صورت علائم ناسازگاری مانند : رفتار پرخاشگرانه -منفعلانه . طغیان شدید و خارج از کنترل خشم . علائم روان تنی . کناره گیری از مهر و محبت .برونریزی و سوء مصرف مواد .

سبک مقابله ای.

بیمارانی که این طرحواره را دارند . معمولا تسلیم هستند . آنها به شدت مطیع دیگران هستند . نسبت به افتادن در مخمصه حساسیت نشان می دهند . این بیماران احساس میکنند . دیگران آنها را تهدید میکنند . هیچ کاری نمی توانند انجام دهند . از دست دیگران به ستوه آمده اند . فکر میکنند تنها مزیت زنده ماندنشان ، اینکه دلخوشی مراجع قدرتند . مراجع قدرت قوی تر و با نفوذ ترند . لذا بیماران مجبورند . تسلیم آنها شوند .

بیمارانی که چنین طرح واره ای دارند . ترس زیادی را  تجربه میکنند .آنها می ترسند اگر نیازهایشان را بیان کنند . وقایع ناگواری برایشان پیش بیاید . ممکن است افراد مهم زندگی شان از آنها عصبانی شوند . رهایشان کنند . آنها را تنبیه ، طرد وبا انتقاد روبرو کنند .  چنین بیمارانی نیازهای خود را واپس زنی میکنند . به این دلیل که مجبورند چنین کاری انجام دهند . طاعت آنها بیشتر مبتنی بر ترس از تلافی کردن دیگران است .

طرحواره اطاعت منجر به :

کانون کنترل بیمارانی که طرح واره اطاعت دارند . بیرونی است . آنها معتقدند چه درست یا غلط. باید از مراجع قدرت اطاعت کنند . اگر این کار را نکنند . ممکن است تنبیه شوند . اغلب این طرح واره منجر به رفتار اجتنابی می شود . بیماران از موقعیت هایی که ممکن است تحت کنترل قرار بگیرند . اجتناب میکنند . از روابط عاشقانه دراز مدت دست میکشند . زیرا این روابط را به عنوان به تله افتادن تجربه میکنند.

همچنین می تواند به صورت افراطی جبران شود .که در این صورت علایمی مثل : نافرمانی . مخالفت جویی . سرکشی بروز پیدا میکند . سرکشی رایج ترین جبران افراطی طرحواره اطاعت است .

  اهداف درمان طرحواره اطاعت

هدف اصلی ایجاد این نگرش در مراجع است . که حق دارند نیاز داشته باشند . آنها را به شیوه ی سالم بیان کنند . بهترین راه برای بیان نیازها . اینکه به محض وقوع به شیوه مناسب بروز داده شوند . منتظر فرصتی برای بعد نباشند . یا آنها را اصلا بیان نکنند . هر چه بیماران بتوانند عقایدشان را مناسبتر بیان کنند . بهتر احساسات خود را بیان میکنند . وقتی این کار را انجام دهند . انسانهای سالم از آنها انتقام نمی گیرند .

افرادی که به محض بیان نیازها ، مدام از آنها انتقاد میکنند . افراد مناسبی برای برقراری روابط بین فردی نیستند . بیماران را تشویق کنیم .در روابط خود افرادی را انتخاب کنند . به آنها اجازه میدهند نیازهایشان را بروز دهند . از رابطه با افرادی که اجازه چنین کاری نمی دهند اجتناب کنند .

اگر شما جزء افراد گرفتار طرحواره اطاعت هستید . می توانید با کمک درمانگران مرکز بینا درمان شوید .

پیام بگذارید

(0 دیدگاه)

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *